Hollandse geitenkaas krijgt van Brussel een beschermde status. Dat betekent dat kaas met het keurmerk in Nederland moet zijn gemaakt van melk afkomstig van Nederlandse geiten en op traditionele manier moet zijn bereid en gerijpt.
Dat maakte de Europese Commissie dinsdag bekend.
De kaas wordt bereid via een eeuwenoud productieproces dat vergelijkbaar is met de bereiding van Goudse kaas. De kenmerkende milde smaak is volgens kenners voor een belangrijk deel te danken aan het jarenlang professioneel fokken van geiten. De Nederlandse melkgeit is één van de meest efficiënte melkproducenten ter wereld.
De Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO) is blij met erkenning vanuit Brussel. ,,Ook omdat het niet vaak voorkomt dat een dergelijk keurmerk aan een Nederlands product wordt afgegeven”, aldus de organisatie. ,,Geiten worden in Nederland op een steeds professionele manier gehouden via een goed gecontroleerd systeem. Daardoor is de kwaliteit van de melk altijd op een hoog- en gelijkwaardig niveau”, aldus de branchevereniging.
15 duizend ton geitenkaas per jaar
De geitenkaasproducenten zijn op jaarbasis goed voor 15.000 ton kaas per jaar, dat voor een groot deel wordt geëxporteerd. ,,Steeds meer”, aldus de NGZO, die wel erkent dat geitenkaas nog altijd een nicheproduct is. ,,Maar wel een product in een duidelijke groeimarkt.”
Met het keurmerk treedt Hollandse geitenkaas in de voetsporen van 'kaasneven' Edammer en Goudse kaas. Ook de Westlandse druif is een zogeheten Beschermde Geografische Aanduiding.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl